Най-четени
1. zahariada
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. mt46
6. wonder
7. kvg55
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. rosiela
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. mt46
6. wonder
7. kvg55
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. rosiela
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
Най-активни
1. sarang
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. iw69
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. iw69
Блогрол
1. Рап тракове за безплатно теглене
2. Плейлист -Български Християнски рап
3. "Най-красивото" новата ми електронна стихосбирка
4. Християни.ком - Форуми, поезия, най-актуалните неща
5. Другият ми блог -Любовна лирика (НОВО)
6. АНТИАБОРТ
7. Двама за Христос - място за срещи с приятели
8. Единни.com - някога не бяхте народ, а сега сте Божий народ...
9. Християнска страница "Павелчо" (НОВО)
10. РуЛит -- 9280 Електронни книги на български
2. Плейлист -Български Християнски рап
3. "Най-красивото" новата ми електронна стихосбирка
4. Християни.ком - Форуми, поезия, най-актуалните неща
5. Другият ми блог -Любовна лирика (НОВО)
6. АНТИАБОРТ
7. Двама за Христос - място за срещи с приятели
8. Единни.com - някога не бяхте народ, а сега сте Божий народ...
9. Християнска страница "Павелчо" (НОВО)
10. РуЛит -- 9280 Електронни книги на български
Постинг
02.02.2010 17:34 -
Селски хляб в домашни условия :)
Те тва е лебо :)
Няма консерванти, транквиланти, нишестета и други тарикатски добавки.
Тези три скромни самунчета на снимките са от половин килограм брашно, 20 грама мая, половин супена лъжица готварска сол и три-четири водни чаши топла водица.
Първо бъркане, втасване (половин час), второ бъркане, втасване (15 мин.), трето бъркане с брашно, месене на ръка, придаване на формата плюс "затягане" на тестото,
нареждане в подмазана тавица и последно втасване в топла фурна (50 градуса) за около 15-30 мин и после фурната на 250 и за има-няма половин час резултата е тлъст селски хлебец със хрупкава горна коричка, мммммммммм.
Евтин, истински и вкусен!
На тези две снимки е втасването във фурната, със и без светкавица.
Готов изпечен.
и сега започват макро снимките :)
Препоръчвам със масло и шарена сол, докато още пари ....
Цената на суровините тук в Прага:
1 кг. брашно тип 500 (Hladka mouka) -- 10-11 крони
Пакетче мая - 42 грама( Droždi) -- 4 крони
Горе -- долу за 15 крони (без тока)
се получават три яки самуна хляб, дето първо в Чехия (или поне в Прага) не се произвежда и второ е толкова евтин, че в сравнение с тукашните цени за хляб-- обикновен черен с кмин вътре, които са от 15 до 26 крони за грамаж 500 - 800 грама, направо сте със 60 крони напред.
13 чешки крони са 1 българско левче :)
Така че за лев и десет да речем, ми излизат три броя по 500-600 грама (не съм ги теглил де) но така по суровините смятам.
Лаком богат брат и много други, умиращи ...
СТОЛИЧНА ОБЩИНА НЕХАЕ ЗА ЛОШИТЕ УСЛОВИЯ ...
Прехвъляне на вземания от един кредитор ...
СТОЛИЧНА ОБЩИНА НЕХАЕ ЗА ЛОШИТЕ УСЛОВИЯ ...
Прехвъляне на вземания от един кредитор ...
Ще си копна рецептата, въпреки че нямам представа как се меси тесто :-)))
цитирай
2.
анонимен -
mmmm хлябът е вкусен навсъкъде
02.02.2010 19:17
02.02.2010 19:17
:))
цитирай
3.
анонимен -
Хиена
03.02.2010 01:40
03.02.2010 01:40
Хехе. Насъщният :)
цитирай
4.
анонимен -
хляб
03.02.2010 03:39
03.02.2010 03:39
маята предполагам е прясна. 20 гр т.е. половин пакетче е достатъчно и за 1кг брашно. 4 чаши на 500гр ли слагаш. и по 200мл ли е чаената чаша. на 1 кг стигат 3 ч.чаши т.е. тестото се прави с 60% вода. тогава става хубаво. неразбрах кое втасва 3 пъти. няма нужда маята да втасва отделно. всичко се смесва разбърква меси и тогава се оставя да втаса за 1 час до тогава се удвоява. половин е малко. може и да преситиш брашното веднъж. бъркай с ръка. втасалото тесто пак се меси и се оформя хляба и се слага за второ втасване и после се пече. може и на студена фурна, разлика няма. по оригинал дори и тавата не се маже нито на купата за втасване т.е. олио не се ползва но ако искаш да си пазиш зъбите може да го намажиш и отгоре. става по мек особено ако го напръскаш с вода и го закриеш с кърпа и в найлонова торба а и цвета е по наситен. пак си има лека коричка но не троши зъби :) 250градуса е много. 190гр по целзий е нужно. така хем няма да прегори кората , хем ще има време отвътре да се изпече но и ще стане за около 50 минути. с остър нож прави резки по кората. това не е само за красота. не е хубаво да се яде горещ трябва поне един час да мине. а и масло да се ползва в днешни дни е рисковано - фалш и химикали. мирудия и сол е класика. съхранявай го в ленен плат и на хладно за да не изсъхва, може и в налонова торба. прави го кръгъл както е било на село. това е най естествената форма в природата. чупи с ръка и яж. колкото по естествено, толкова по здравословно. в българия една пита 1,5кг излиза 75стотинки с тока и водата за миене на съдовете и с брашно от мелница без консерванти на борсова цена и е двойно по евтино от купения хляб. може да правиш хляб у дома но ако е с брашно от магазина то е с консерванти. а пробвал ли си следващото тесто да заквасиш от предното. така повече няма да купуваш мая и е както се е правило на село когато не се е произвеждала мая. сега остава и кисело мляко и сирене да си правиш.
цитирай
5.
анонимен -
Хиена
03.02.2010 04:53
03.02.2010 04:53
Ахаха. Пусни и едно прасе на балкона, за Коледа да има мръвка :))
цитирайВашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.